Huawei ABD’nin Yaptırımlarından Korkmuyor: Çin’de Yapay Zekâ Geliştirmeye Devam Edecekler

Geleceğin temelindeki teknolojilerden birinin yapay zekâ olacağı artık neredeyse kesin durumda. Haliyle pek çok ülke bu alandaki liderliği daha şimdiden ele geçirmeyi amaçlıyor. Bu ülkelerin başında da ABD ve Çin geliyor. ABD, üstünlük elde etme amacıyla Çin’e çeşitli yaptırımlar uygulamış ve ülkeye en üst seviye çiplerin gitmesine engel olmuştu. Konuyla ilgili olarak Huawei’den bir açıklama geldi. 

Huawei Cloud CEO’su Zhang Ping’an, NVIDIA’nın H100/H200 ve B100/B200 gibi gelişmiş yapay zekâ işlemcilerine erişimlerini engelleyen kısıtlamaların Çin’in yapay zekâ gelişimini önemli oranda yavaşlatacağı yönündeki endişelere karşı çıktı. Ping’an, yaptırımlar nedeniyle mevcut bilgi işlem gücünde kısıtlamalar olsa da en ileri teknolojilere bağımlı olmadıklarını belirtti. 

Ascend 910 serisinden beklentiler büyük

Ping’an, Huawei’nin yapay zekâ uygulamaları için geliştirmekte olduğu Ascend 910 serisi işlemci geliştirme çabalarının altını çizdi. Huawei yöneticisine göre bu işlemciler, NVIDIA A100 ile rekabet edebilecek seviyede olacak. Ping’an’a göre ABD’nin kısıtlamaları, Baidu, Huawei ve Tencent gibi büyük Çinli firmaların yerli teknolojiye güvenmesini gerektiriyor ve bu da Huawei için bir fırsat oluşturuyor. 

ABD yaptırımlarının Çin’in yapay zekâ liderliğini engelleyeceği yönündeki inancın terk edilmesi gerektiğini belirten Ping’an, yaptırımlara rağmen yenilik ve stratejik bir yaklaşım ile Çin’in yapay zekâ gelişiminde öncü konumunu sürdürebileceğine güvendiğini vurguladı. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir